تنوع شغلها بسیار بیشتر از سالهای دور است. پدران ما این همه گزینه برای انتخاب شغل نداشتند، از بین این همه گزینه مختلف، کدامیک مناسب حال من است؟ کدام شغل میتواند رضایت شغلی را برای من به ارمغان آورد؟
از طرف دیگر توقع ما از شغل هم بسیار بیشتر از گذشته است. حالا ما انتظار داریم که شغل ما علاوه بر اینکه درآمد خوبی نصیبمان کند، در راستای علایق و استعدادهای ما هم باشد. حرف زدن از پدیدههایی مثل استعدادیابی و علاقهسنجی شاید ۲۰۰ سال پیش خندهدار به نظر میرسید، اما این روزها اوضاع خیلی فرق دارد.
در مسیر رسیدن به شغل مناسب، ما بارها دچار سرگردانی میشویم. نمیدانیم از شغل چه میخواهیم و کدام شغل، همان شغلِ رویایی ماست؟
در میانه این سردرگمی و پیچیدگی، مشاور شغلی میتواند راهنمای ما در رسیدن به شغل مناسب باشد. گاهی یک مشورت شغلی درست، میتواند منجر به تصمیمگیری بسیار بهتری شود و هم باعث صرفهجویی در زمان و سایر منابع شود و هم زندگی را برای ما دلنشینتر کند.
در چنین وضعیتهایی بهتر است سراغ یک مشاور شغلی خوب برویم:
چقدر وقت گذاشتیم تا بفهمیم اتمها چطور با هم ترکیب میشوند و مولکولها را تشکیل میدهند؟
چقدر برای حل انتگرالهای دوگانه و سهگانه وقت صرف کردیم؟
چقدر برای چیزهایی وقت گذاشتیم که تاثیر مثبت چندانی بر حال امروز ما ندارند؟ چقدر وقت برای آنها تلف کردیم؟
داشتن شغل رضایتبخش تاثیر زیادی در احساس رضایت از زندگی دارد، قطعا خیلی بیشتر از فرمولهای شیمی و انتگرالهای ریاضی. اما چقدر برای ساختن مسیر شغلی مناسبِ خودمان وقت گذاشتهایم؟ جز رفتن در پی مسیری که دیگران میروند کارِ دیگری هم کردهایم؟
جماعت زیادی از ما کمترین وقتی برای شناخت علاقه و استعدادمان و یافتن شغلِ مناسب خودمان صرف نمیکنیم. از این جماعت که بگذریم، کسانی که میخواهند در این راه قدمی بردارند را هم با کمی اغماض میتوان در دو دسته جای داد:
شرح اشکالاتِ روشهایی که تنها به تستهای شغلیابی متکی هستند نیاز به مطلبی مجزا دارد، اما این دو نکته را مختصر عرض کنم و بحث مفصل در این مورد را به بعد موکول میکنم:
خلاصه که معتقدان به باور دوم (منتقدان به نگاهِ مطلق به تستهای شغلی) از مشاور شغلی توقع دارند تا در طی زمان و با شنیدن حرفهای مراجع، او را قدم به قدم در مسیر ساختن شغل مناسب همراهی کند و البته که از تعلق خودم به این باور حرف زدهام.
جناب مشاور لطفا به من بگویید چطور علائقم را بشناسم؟ آیا همینکه در نگاه اول علاقهمند به بازیگر شدن هستم، برای اینکه مهمترین سرمایه زندگیم (عمرم را عرض میکنم) را در این راه خرج کنم کفایت میکند؟
مشاورجان من تصمیمم را برای تغییر شغل گرفتهام، اما با ترس از تغییر شغل چه کنم؟ خرج و مخارج زندگی را چکار کنم؟ با مخالفت خانواده چطور برخورد کنم؟
جنابِ مشاورِ شغلی و تحصیلی، همه میگویند دکترا داشتن بهتر از نداشتن است، راست میگویند؟ آیا برای من میصرفد که چند سالی روی این موضوع وقت بگذارم؟
مشاور شغلی گرامی، لطفا به من بگو چطور شغلِ کنونیام را در راستای اهداف بلندمدتم قرار دهم؟
جلسه مشاوره شغلی جایی برای حرف زدن در مورد سوالهایی اینچنین است. و البته که بیشتر شما حرف خواهید زد تا مشاور شغلی، اگر اطلاعات کافی در مورد شرایط شغلی و زندگی شما وجود نداشته باشد، چطور مشاوره مفیدی داده شود؟
از مشاور در مورد روشهای کسب مهارتهای لازم در مسیر شغلیتان راهنمایی بخواهید. در مورد راههای شناخت علاقه شغلی و روشهای بررسی کیفیت این علاقه.
در مورد نحوه نوشتن رزومه و ارسال آن از مشاور کمک بگیرید.
از جلسه مشاوره شغلی با کلی ایده برای اجرا کردن و کلی موضوع برای فکر کردن بیرون بیایید. یادتان باشد مدیر پروژه طراحی مسیر شغلی شما هستید و مشاور شغلی در بهترین حالت، تنها یک مشاور خوب است، مدیر شمایید.
طبیعتا بهترین مشاوره، مشاوره حضوری است. اما در مواردی که شرایط برای مشاوره شغلی حضوری فراهم نباشد، جلسه مشاور شغلی تلفنی و آنلاین هم قابل برگزاری است.
برگزاری جلسات مشاوره آنلاین به لطف نرمافزارهایی مثل skype یا imo به راحتی قابل انجام است. در مواردی که امکان مشاوره آنلاین نبود، مشاوره شغلی تلفنی هم میسر است. در این موارد هم مشاور و هم مشورتگیرنده باید تمرکز کافی داشته باشند و وجود یک کاغذ و خودکار برای هر دو طرف از ضروریات است.
معمولا مراکز مشاوره شغلی در ایران، همان مراکز مشاوره شغلی و کاریابی هستند. جاهایی که صرفا در مورد شغلهای موجود مشورت میدهند! اما مراکز مشاوره شغلی در تهران احتمالا اوضاع بهتری دارند. اگر تهران نیستید، شاید بتوانید از مشاوره شغلی تلفنی یا آنلاین آنها استفاده کنید. شماره تماس مشاوره شغلی را از سایت این موسسات بردارید و در مورد شرایط مشاوره از خودشان بپرسید.
بیماری های روحی و اضطراب مشکلاتی هستند که معمولا به آنها کم توجهی می شود، اما عدم توجه به آنها پیامدهای زیادی دارد، به همین دلیل در این مطلب به چند روش روان درمانی اشاره می شود تا آشنایی بیشتری با این شاخه داشته باشید
مشاوره و روان درمانی به چند روش انجام می شود؟
نظریه مربوط به روان درمانی مانند یک نقشه برای روانشناس عمل می کند. نظریه های مربوط به روان درمانی روان درمانگر را در فرایند درک بیمار و مشکلات آنها و ارائه راه حل راهنمایی می کند.
دیدگاه های مربوط به روان درمانی در چند حوزه قرار می گیرند که در ادامه به آنها اشاره می شود.
روانکاوی و درمان روانشناختی
این دیدگاه بر روی تغییر رفتارها، احساسات و افکار مشکل ساز تمرکز می کند و از طریق کشف و شناسایی انگیزه های ناخودآگاه انجام می شود. روش روانکاوی تحلیلی از طریق یک ارتباط نزدیک بین پزشک و بیمار انجام می شود. بیماران در این روش از طریق تعاملاتی که در جلسات مشاوره دارند، خود را کشف می کنند. گرچه روانشناسی از طریق فروید تعریف شده و شناخته شده است، اما بعد از فروید بسط زیادی پیدا کرده و بخش های زیادی از آن اصلاح شده است.
رفتار درمانی
این روش بر روی نقش یادگیری در بروز رفتارهای طبیعی و غیر طبیعی تمرکز می کند. به عنوان مثال در مورد سگ ها با شنیدن زنگ ساعت شام رفتارهای خاصی از خود نشان می دهند چرا که می دانند صدای این زنگ مربوط به غذا ست.
یکی از شاخه های رفتار درمانی روش حساسیت زدایی یا Desensitizing است که در این روش پزشک به بیمار مبتلا به فوبیا کمک می کند و درمان به این شکل انجام می شود که فرد به طور مکرر در معرض هر آنچه منجر به اضطراب می شود قرار می گیرد.
روش دیگر شرطی سازی عملی است که در آن بر اساس تشویق و تنبیه رفتارهای قرد شکل می گیرد. روش رفتار درمانی از دهه 1950 گسترش پیدا کرد.
یکی از شاخه های رفتار درمانی روش درمان شناختی – رفتاری است که بر روی افکار و رفتارها تمرکز می کند.
روش درمان شناختی بیشتر بر روی افکار مردم تمرکز می کند تا رفتارهای آنها. در روش درمان شناختی درمانگر بر این باور است که افکار ناکارآمد منجر به بروز احساسات و رفتارهای نامناسب می شود. افراد با تغییر افکار خود می توانند چگونگی احساسات و عملکرد خود را نیز تغییر دهند.
مزیت های مشاوره
مشاوره و صحبت با روانشناس و مشاور مزیت های زیادید در پی دارد که عبارتند از:
بهبود علائم و مشکلات روحی و عاطفی
کاهش مشکلات روحی و روانی
حل مشکلات شخصی با راهنمایی و حمایت
ایجاد تغییرات شخصی
بازگشت به یک وضعیت سالم
داشتن یک دیدگاه نظری نسبت به مشکلات به وجود آمده و تلاش برای یافتن راه حل